Tam nas jeszcze nie było – w sobotę 19 września mobilne stanowisko Zachodniopomorskiego NFZ można spotkać na zawodach motocyklowych Gymkhana GP 2015!

18.09.2015

W sobotę 19 września br. mobilne stanowisko ZOW NFZ do zakładania kont w ZIP oraz wydawania EKUZ gościć będzie na terenie Polskiego Związku Motorowego w Szczecinie. Podczas zawodów motocyklowych ZOW NFZ skorzysta z uprzejmości Zarządu Okręgowego PZMot, który udostępni salę na parterze budynku, przy torze kartingowym.

ZOW NFZ zaprasza
19 września, w godz. 10.00-14.00
Szczecin, Polski Związek Motorowy, al. Wojska Polskiego 237a

Konto w ZIP

Konto w ZIP może założyć każda osoba, także nieubezpieczona, która ukończyła 16 lat, za okazaniem dowodu osobistego lub paszportu. Konto można założyć dla siebie lub swojego dziecka. Uwaga! Wcześniejsza rejestracja na stronie internetowej ZIP nie jest konieczna, ale przyśpiesza wydawanie danych dostępowych!
Jakie są korzyści z założenia konta? Dzięki ZIP mamy dostęp do historii swojego leczenia w każdej chwili, z każdego komputera połączonego z Internetem; na koncie w ZIP zobaczymy, ile nasze leczenie kosztowało; w dostępnym w ZIP systemie eWUŚ - elektronicznej Weryfikacji Uprawnień Świadczeniobiorcy sprawdzimy, czy w danym dniu mamy prawo do świadczeń.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego
EKUZ jest dowodem ubezpieczenia w NFZ. Uprawnia do świadczeń opieki zdrowotnej podczas pobytu turystycznego w krajach Unii Europejskiej (UE) oraz Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA) w sytuacji nagłej choroby lub urazu, w zakresie niezbędnym z przyczyn medycznych, na zasadach obowiązujących w kraju pobytu. EKUZ jest bezpłatny, wydawany z reguły od ręki, na pisemny wniosek (wypełniany na miejscu), dla każdego z osobna, także dla dziecka.

Uwaga! Osoba powyżej 18 roku życia, która kontynuuje kształcenie i ma status członka rodziny (jest zgłoszona przez rodzica), musi okazać dokument potwierdzający pobieranie nauki, np. legitymację uczniowską lub studencką.
Osoba wykonująca pracę w krajach UE lub EFTA, w tym pracę sezonową, traci prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie EKUZ!

Zobacz więcej:
Polski Związek Motorowy