logo

Pilne Czerwona strefa. Ograniczenie dostępności Sal Obsługi Klientów ZOW NFZ w Szczecinie, Koszalinie i Pyrzycach Od 10 października cały kraj w żółtej strefie z wyłączeniem powiatów należących do strefy czerwonej Szczecin - żółtą strefą od soboty 3 października. Zobacz, o czym trzeba wiedzieć..... Dbaj o bezpieczeństwo własne i otoczenia: #maskujSię, trzymaj dystans, myj ręce Zamknij

Dla pacjenta

Drukuj

Profilaktyka

Środa z profilaktyką. Otyłość- owoce fakty, mity i instrukcje obsługi.

30.06.2020

Otyłość jest epidemią !

Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu z nas ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły. W ciągu ostatnich lat odsetek dorosłych cierpiących na otyłość w Polsce systematycznie rośnie. Niestety, prognozy nie są optymistyczne. W 2025 roku otyłych będzie już 26% kobiet i 30% mężczyzn.

Otyłość jest groźna !

Otyłość często leży u podstaw wielu problemów zdrowotnych człowieka. Co roku w Polsce na cukrzycę zapada ponad 400 tys. osób Do tego dochodzi jeszcze długa lista innych dolegliwości: nadciśnienie tętnicze, choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, bezdech senny, choroby kości, ścięgien, mięśni, tkanki łącznej i skóry, niealkoholowe stłuszczeniowe choroby wątroby, choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, np. jelita grubego. Wyjątkowo duża otyłość może prowadzić nawet do niepełnosprawności.


 Ultra przetworzona żywność sprzyja otyłości

Wzrastająca epidemia otyłości jest wynikiem wysokiej konsumpcji żywności ultra przetworzonej oraz wiąże się z chorobami przewlekłymi. Nadwadze sprzyjają m.in. chipsy ziemniaczane, napoje słodzone cukrem, słodycze i desery, rafinowane ziarna, czerwone mięso, przetwory z mięsa. Epidemia otyłości ma  związek z niewystarczającym spożyciem błonnika pokarmowego oraz  wzrostem dodatków do żywności, takich jak emulgatory.

Zdrowie na talerzu

Zamiast leczyć objawy otyłości i choroby z nią związane za pomocą leków, należałoby uczynić wszystko, aby wykorzystywać żywność jako lek - apelują specjaliści od zdrowego żywienia. W związku z tym propagują większe spożycie warzyw, roślin strączkowych, orzechów, owoców i wody.

                   

 

 

Ciekawostka: ❗️

  • Według niedawno przeprowadzonego badania przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (2020 r.), ulubionym owocem Polaków zostały truskawka i jabłko. Na kolejnych miejscach znajdowały się maliny, czereśnie, śliwki, gruszki, banany i borówki. Najpowszechniej spożywanym warzywem i niekwestionowanym liderem w ubiegłym roku były pomidory i ogórki. Na kolejnych miejscach znalazły się ziemniaki, marchew, sałata, papryka i kalafior.

Mity i fakty na temat owoców - Akademia NFZ

  •  Czy wiesz, że w 1 kg czereśni jest mniej więcej tyle samo kalorii co w tabliczce mlecznej czekolady
  •  Zobacz więcej >>> otwórz link 

 

 

 

 

Wszystkie aktualności