logo

Pilne Opieka zdrowotna w okresie epidemii. Teleporady lekarza rodzinnego i lekarza specjalisty, gdzie leczyć bolący ząb Stan epidemii - dodatkowe ograniczenia w kontaktach z OW w Szczecinie i Koszalinie Telefoniczna Informacja Pacjenta 800-190-590 - tu uzyskasz informacje o postępowaniu w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem Co musisz wiedzieć o koronawirusie. Podstawowe środki ochronne przeciwko koronawirusowi wywołującemu COVID-19 Zamknij

Dla pacjenta

Drukuj

Strefa kobiet

Ruszył pilotaż programu "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy"

13.12.2019

Program Dieta Mamy adresowany jest do kobiet, które przebywają w szpitalu w związku z ciążą i porodem.  W tym czasie mają zapewnione posiłki złożone z produktów wysokiej jakości, opiekę dietetyka i edukację zdrowego żywienia. Wyższe standardy żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym obowiązują w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej.

W naszym województwie do programu przystąpiły do tej pory 6 szpitali (na 20): Gryfice (od poł. listopada), Drawsko Pomorskie, PSK1 i PSK2  - od 1 grudnia, Białogard i Szczecinek (od 14 grudnia). To pierwszy standard szpitalnego żywienia pacjentów zaproponowany przez Ministerstwo Zdrowia, a finansowany przez NFZ. Pilotaż ma potrwać 2 lata.           

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy” – otwórz link

Biuro Prasowe ZOW NFZ

Wszystkie aktualności